Handleiding en subsidies verduurzamen woning

Bewaargids Stap voor stap naar energiezuinig & duurzaam wonen

Misschien heb je vragen over energie besparen en duurzaam wonen. Hoe verbeter ik mijn woning? Waar moet ik allemaal aan denken? Waarmee bespaar ik direct energie? Begrijpelijk, want er komt veel informatie op je af over deze belangrijke onderwerpen. De bewaargids ‘Stap voor stap naar energiezuinig & duurzaam wonen’ beschrijft hoe je jouw huis in de Hoeksche Waard stap voor stap kan verbeteren – of je jouw huis nu huurt of hebt gekocht. 

 

Energiecoach

Het is goed mogelijk dat je na het lezen van de bewaargids een vraag hebt over jouw situatie. Weet dan dat je via de gemeente in contact kunt komen met een energiecoach. Of wellicht vind je het prettig dat de energiecoach een keer bij je thuis op bezoek komt? Dat kan!  

Kijk voor meer informatie op de pagina van de Energiecoach.  

 

Subsidies en leningen

Uit de enquête over het verduurzamen van de woning bleek dat veel bewoners graag meer informatie zouden ontvangen over subsidies. Hieronder een overzicht:

Met de Duurzaamheidslening neem je maatregelen waarmee je maandelijks bespaart op jouw energierekening. De Duurzaamheidslening van gemeente Hoeksche Waard maakt het financieel aantrekkelijk om te investeren in energiebesparende maatregelen. Denk aan: zonnepanelen, dak-, gevel-, vloerisolatie, warmtepomp of zonneboiler. Je kunt de lening aanvragen als je in de Hoeksche Waard woont. 
https://www.gemeentehw.nl/direct-regelen/wonen-bouwen-en-omgeving/duurzaamheid/duurzaamheidslening/

Gebruik de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) om jouw woning te verduurzamen. Zo vraag je geld terug nadat je een (hybride) warmtepomp, zonneboiler of elektrische kookvoorziening laat installeren. Of nadat je jouw woning isoleert of deze aansluit op een warmtenet. 
https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde/woningeigenaren

Je kunt jouw tuin en buitenruimte in de Hoeksche Waard beter voorbereiden op extreem weer. Bijvoorbeeld door het aanleggen van meer groen of een groen dak, het opvangen van regenwater of het planten van bomen. Hiervoor kun je een financiële bijdrage (subsidie) krijgen van de gemeente. Ieder jaar is er € 200.000,- aan subsidie beschikbaar.
https://www.gemeentehw.nl/direct-regelen/belastingen-en-subsidies/subsidies/subsidie-klimaatadaptatie/

Kun je financiële ondersteuning gebruiken bij jouw verduurzaming? Zet samen met het Nationaal Warmtefonds de eerste stap. Zo kun je snel beginnen met besparen, vergroot je direct jouw wooncomfort en draag je positief bij aan de energietransitie.
https://www.warmtefonds.nl/

Isoleer je een woning? En is het doel hiervan dat de woning energiezuiniger wordt? Dan vallen de arbeidskosten voor het aanbrengen van het isolatiemateriaal aan vloeren, muren en daken bij woningen ouder dan 2 jaar onder het 9%-tarief. Voorbeelden van isolatiemateriaal zijn: glas- of steenwol, piepschuim, (isolatie)glas en polyurethaan (PUR/PIR).
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/tarieven_en_vrijstellingen/diensten_9_btw/werkzaamheden_aan_woningen/isoleren_van_woningen?page=2

Sinds 1 januari 2023 is het btw-tarief op zonnepanelen 0%, als deze geleverd en geïnstalleerd worden op of bij een woning. Dit betekent dat je geen btw betaalt voor zonnepanelen op of bij jouw woning, en dus ook geen btw kunt terugvragen. Lees meer over de voorwaarden voor het 0%-tarief bij Btw-tarief zonnepanelen.
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/hoe_werkt_de_btw/voor_wie_geldt_de_btw/eigenaren-van-zonnepanelen/eigenaren_van_zonnepanelen?page=3

Je kunt als huiseigenaar en huizenkoper een hogere hypotheek krijgen als je energiebesparende maatregelen neemt. Hoeveel je extra kunt lenen, hangt af van het energielabel van jouw woning.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/energie-thuis/vraag-en-antwoord/hogere-hypotheek-energiebesparende-maatregele

Een Duurzame Monumenten-Lening is een laagrentende lening die wordt verstrekt aan een eigenaar van een rijksmonument die het pand wil verduurzamen. 
https://www.restauratiefonds.nl/particulier/financieren/alle-financieringen/duurzame-monumenten-lening?page=1

Ben je een particulier en koop of private lease je een volledig elektrische personenauto? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). Deze regeling geldt voor nieuwe en gebruikte elektrische personenauto’s.
https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/sepp?page=3

De SEEH is een subsidie bedoeld voor VvE’s, woonverenigingen en wooncoörporaties. De subsidie is er om verduurzamingsprojecten te realiseren. De SEEH bestaat uit drie onderdelen waarvoor je als VvE, woonvereniging of wooncoörperatie de subsidie kan aanvragen.
• Een energieadvies – eventueel met meerjarenonderhoudsplan (MJOP) en/of procesbegeleiding.
• De uitvoering van twee energiebesparende isolatiemaatregelen.
• De advieskosten van een oplaadpunt voor een elektrische laadpaal.
https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/subsidie-energiebesparing-eigen-huis-seeh-voor-vve/energiebesparende

Regionaal Energieloket

Heb je een vraag voor het Regionaal Energieloket? Stuur een e-mail of pak de telefoon. Het Energieloket-team zit voor je klaar van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:30 uur.

088 525 4110 (lokaal tarief)
vragen@regionaalenergieloket.nl

https://regionaalenergieloket.nl/hoeksche-waa